wave4.avi (32466 bytes) Reisverslag

knopje.gif (1063 bytes)     vervolg reisverslag

knopje.gif (1063 bytes)        index reisverslag

Dinsdag 20 februari 2001  
Douwe:
Na nog een prachtige duik gemaakt te hebben in de "Jardin des Corailles" bij Pigeon Island, ben ik afgelopen donderdag verder gevaren naar Deshayes. Deshayes is een vriendelijk Frans provinciestadje aan het noorden van de Westkust van Guadeloupe. Deshayes ligt aan een diepe baai, een goed beschutte ankerplaats tegen de hoge noordelijke deining en de harde passaatwind. Het plaatsje bestaat uit een paar straatjes, met aan de zeezijde vele restaurantjes en souvenirwinkeltjes. Verder is er een prachtige steiger om met de bijboot te landen, zodat je zowaar met droge voeten aan land kunt komen. Vrijdagavond kwam Jerk met zijn Vindela ook hierheen, verder is het hier een komen en gaan van jachten, meest op doortocht van en naar Antigua. Ik heb hier een paar rustige dagen gehad, wat wandelen in de omgeving, verder erg druk in de weer met het ontvangen en lezen van weerkaarten. Kost veel tijd, uitzoeken wanneer welke frequenties het best functioneren, opzoeken van de laatste uitzendschema's en het interpreteren van de kaarten aan de hand van het Mariner's Weather Handbook (Steve en Linda Dashew). Dit boek is een grondige bestudering waard, geeft veel informatie over de interpretatie van de verschillende weerkaarten en de tactieken rond depressies op de Noord Atlantische Oceaan.
Maandag hebben Jerk en ik samen een auto gehuurd en een tocht over het eiland gemaakt. Eerst de bergen van Basse Terre in, door de dichte regenwouden. Een prachtige wandeling over natte bospaden, weelderige begroeiing, naar een kleine waterval. 
Later verre uitzichten als we afdalen naar Pointe au Pitre, het centrum (maar niet de formele hoofdstad) van Guadeloupe. Eigenlijk een gewone Franse stad met wat tropische trekjes. Op een afgelegen muur staat geschilderd: Franse kolonialisten ga naar huis. Het geheel doet inderdaad een beetje koloniaal aan, maar als je de welvaart op de Franse eilanden vergelijkt met de verregaande armoede op de ex Britse eilanden, die wel zelfstandig geworden zijn, dan zijn ze hier nog niet zo slecht af. Wel biedt onafhankelijkheid de lokale politici verdergaande mogelijkheden tot zelfverrijking, mogelijk een drijfveer achter veel steven naar zelfstandigheid.
Morgen (woensdag) zal ik Jan Folbert van het vliegtuig halen. Jan zal twee weken meevaren naar St. Maarten. Ik denk rond vrijdag (wind en weder dienende) naar Antigua te vertrekken. Lijkt een zware tocht te worden, 40 mijl, hoog aan de veel te noordelijke wind, en ook nog een knoopje stroom de verkeerde kant uit. Rond het weekend meer vanaf Antigua.

 

Zaterdag 24 februari 2001  
Douwe:
Gisteren een prachtige zeiltocht van Guadeloupe naar Antigua, 40 mijl bij de wind, steeds 6 knopen over een wat knobbelige zee. English Harbour was het oude bolwerk van de Engelsen in de Carib, een prachtige beschutte baai tussen de mangroven, de Engelse dockyard gerestaureerd. Ik vaar nu samen met Jan, heel gezellig en wat een luxe, bemanning die het zeil strijkt als je de haven aanloopt.

Het Atlantische project   

hap.cpt (75982 bytes)

knopje.gif (1063 bytes)

knopje.gif (1063 bytes)

    vervolg reisverslag

    voorafgaand reisverslag