Overzicht Pacific

Vorige pagina

Zaterdag 9 augustus 2008, Samoa

Robert Louis Stevenson, schrijver van o.a. Treasure Island en Kidnapped, woonde de laatste jaren van zijn leven op Samoa. Zijn huis is inmiddels zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat gerestaureerd. Het is nu een museum.

Huis RLS
Het huis van Robert Louis Stevenson in Vailima op Samoa

eetkamer
De eetkamer van RLS

geschiedenisles
RLS geeft zijn kleinzoon geschiedenisles

Terug in Apia deed ik inkopen op de markt. Wat een leven en wat een rijkdom aan groenten en fruit. De markt op Tahiti valt hierbij in het niet.

markt
De $-tekens duiden op de lokale valuta, de tala. Een tala is 35 eurocent

markt
Markt in Apia

Hoe verplaats je je op Samoa zal men zich afvragen. Ik loop hele einden als ik er zin in heb, maar neem ook vaak een taxi. Een ritje met de taxi binnen Apia,of van de haven naar het centrum kost rond de 80 eurocent. Naar het RLS museum (10 km buiten de stad) 2 euro. Het prijsniveau is hier heel laag, zeker vergeleken met Frans Polynesie. Ook het eten in een restaurant hoeft niet meer dan een paar euro te kosten.

Extra tussengevoegd: De onderwaterfoto's op Bora-Bora door Eveline Fokkema


13 augustus 2008, uitgeklaard

Vandaag een drukke dag. Eerst naar Immigration om de uitklaring te beginnen. Buiten het gebouw met Immigration op de gevel stond een lange rij mensen. Ik aangesloten in de brandende zon. Eindelijk naar binnen, grote wachtruimte met zo'n 30 mensen. Nummertje trekken, 2 balies open. Toen zag ik dat er op de muur stond: New Zealand Immigration. Ik was dus verkeerd. Met de taxi naar Samoa Immigration. Weer 2 balies en veel wachtenden. Toen zag ik 2 collega zeilers geholpen worden aan het loket. Ik heb me aangesloten en zij zeiden dat het om 2 boten ging, set formulieren ingevuld en redelijk snel klaar. Daarna het havenkantoor en de douane, viel uiteindelijk wel mee, voor 12 uur was ik uitgeklaard om te vertrekken. Vanmiddag de laatste inkopen gedaan. Ik ga op weg naar Asau Harbour op Savaii (nog Samoa), en heb dus toestemming die haven te bezoeken met een tussenstop in een baai onderweg daarheen, voor ik echt Samoa verlaat. We zullen zien. Morgen om 7.00 weg.
Vanavond met alle 6 nederlandse schepen uit eten (Mata Hari, Stamper, Sabbatical, Magnet, Sun Ra en Johanna) in het Aggie Grey hotel, zie foto's onder. Afscheid, veel paden gaan hier uit elkaar.

hotel
Aggie Grey hotel in Apia

dans
Dansvoorstellingh in het Aggie Grey hotel

dans


Aggiue Grey
Aggie Grey junior, kleindochter van de stichter danst ook nog aardig mee

Donderdag 14 augustus 2008, naar Matautu Bay, Savaii.

Vanochtend om 7 uur vertrokken, losgegooid en uitgezwaaid door de bemanningen van de Stamper, Sabatical en Sun Ra. Rustig windje maar vrij hoge golven. Later viel de wind weg, veel buien en regen met een erg onrustige zee, het gebruikelijke wasmachine idee. Uiteindelijk een paar uur de motor bij gehad.
Om half vier voor anker gegaan in Matautu bay. Grote nogal onbeschutte baai (zoals ik verwachte), maar toch beter dan een nacht op zee zo onder de kust. De aanloop was eenvoudig, de kaarten op de computer klopten precies. Morgen door naar Asau.

LATITUDE: 13-26.69S
LONGITUDE: 172-21.98W

Vrijdag 15 augustus 2008, Asau Harbour

Zojuist voor anker gegaan in Asau harbour. Dat was niet echt simpel. Vanochtend om 7 uur al had ik de Magnet op de VHF, ze waren bijna in Asau. Een uur later hoorde ik ze op het nederlandse radionet, ze zochten de invaart door het rif. Weer een uur later toen ik inmiddels met een mooi windje pal achter richting Asau voer riepen ze me weer op. Ze hadden de invaart niet kunnen vinden, dorsten niet dichterbij te komen en als waarschuwing lag er een scheepswrak op het rif daar waar de invaart had moeten zijn. Ze hadden besloten door te varen naar Fiji, 5 dagen verder. Zelf heb ik even heen en weer gevaren voor het rif, op zoek naar bakens die er zouden staan. Al snel spotte ik wat witte palen, als ik die in lijn had klopte dat met de koers van 139 graden die op de kaart stond. De positie van de invaart klopte ook met de waypoints die een duits jacht in een tijdschrift had gepubliceerd. Dus ik erheen, de pas was heel smal, aan beide zijden geflankeerd door riffen waar je vlak langs voer. Maar de 2 witte palen aan BB en ook 2 palen aan SB markeerden duidelijk de positie van de doorvaart. Overigens kloppen de posities op de electronische kaarten hier niet, ik lig inmiddels volgens de kaart een halve mijl het land op. Voor wie hier ook wil aanlopen: de invaart begint op S 13 30.02 W 172 39.35.

Asau dorp
Gezicht op Asau - dorp in de vroege ochtend

Asau is ooit de grootste haven van Samoa geweest, maar inmiddels  is het een verlaten boel. In de grote baai achter het rif ligt nog een grote kade voor zeeschepen. Op het rif heeft een airstrip gelegen, verwoest in de laatste orkaan. Maar schepen liggen er helemaal niet, behalve dan de Johanna en het wrak op het rif. Het dorp is een echt Samoaans dorp, open huizen, kippen, varkens en kinderen. Verder vervallen gebouwen en verlaten loodsen, getuigen van een welvarender verleden. En daarachter rijzen de groene heuvels hoog de lucht in.

erf in Asau
Erfje tussen de lavarotsen in Asau

Asau dorp

TIME: 2008/08/15 23:55
LATITUDE: 13-30.96S
LONGITUDE: 172-38.29W
COMMENT: Anchored in Asau Harbour, Savaii, Samoa, good anchorage


Maandag 18 augustus 2008, Asau Harbour
 

voor anker in Asau
Johanna voor anker in Asau harbour

Ik lig nu al weer 3 dagen in Asau. Het landen met de dinghy blijft hier een moeilijke opgave. Het best is een hoge kade een eind verderop. Daar hijs ik dan eerst de fiets de wal op, dan de buitenboordmotor en uiteindelijk de hele dinghy. Met laagwater valt het bij de kade bijna allemaal droog en het zijn flijmscherpe lavarotsen, dus de dinghy ligt het beste op de wal.
Gisteren ben ik op de fiets naar Vaisala hotel gegaan. Dat is een wat verlopen ogend resort wat westelijk van hier. Ze waren wel open maar er waren geen gasten. Maar ze konden me wel een auto-tour aanbieden voor de volgende dag, maandag dus.
Die tour was heel mooi. Dat betrof niet zozeer de bezienswaardigheden op zich, maar vooral de landschappen, prachtige originele dorpen in lavagebieden. In de dorpen zijn er per (groot)familie grote erven, daar staat vooraan een groot open huis voor de hele familie, daarachter kleinere huizen voor de gezinnen die tot die familie behoren. In de bossen rond de dorpen zijn dan kleine veldjes met landbouw voor de voeding. Het belangrijkste gewas is hier Tara, zowel de wortel als de bladeren worden gegeten, de bladeren smaken wat naar spinazie. Ook ben ik in een lavagrot geweest, waar in het pikdonker vogeltjes hun nesten aan de wanden hebben, compleet met een ei erin.


nest in grot
Nest in lavagrot


Die lava komt van een grote uitbarsting in 1905, toen zijn in een groot gebied veel dorpen door de lavastroom weggevaagd. Op een plek staan nog de muren van een kerk overeind, volgelopen met lava.

kerk met lava
Restanten van kerk vol lava

Dat komt omdat de mensen god niet eerden, verklaart de gids mij. Verderop een graf, omgeven door 2 meter hoge lava golven. Het graf in ongeschonden gebleven. Ja, verklaart de gids, dat is het graf van een gelovige maagd, haar graf is gespaard gebleven omdat zij niet gezondigd had.
In een regenwoudreservaat was een boomhut gebouwd op naar ik schat zo'n 40 meter hoog in een enorme woudreus. Prachtig uitzicht over de toppen van de lagere bomen.

Boomhuis
Boomhut in regenwoud reservaat

uitzicht over woud
Uitzicht vanuit de hut over het woud

Verder na thuiskomst vandaag de voorbereidingen voor vertrek. Te koop is hier weinig, vooral aan verse spullen is er een gebrek. Wel heb ik tomaten en wat bananen kunnen kopen, verder dus de voorraad blikken maar aanspreken.

Volgende pagina  Naar Vanuatu