Overzicht Europa

Vorige pagina

Maandag 28 augustus 2006

Vandaag naar de botanische tuin van Funchal geweest. Prachtig hoog op de berg gelegen met uitzichten over de stad, haven en oceaan. Hier zijn veel planten bijeengebracht uit Madeira zelf maar ook uit de ex-koloniën van Portugal.

De haven van Funchal vanuit de botanische tuin, rechts onder de jachthaven.

 

Hagedis in de botanische tuin van Funchal

Woensdag 30 augustus 2006

Met de bus naar een dal even buiten Funchal. Daar wandelen langs een paar levadas. Een levada is een kunstmatige waterloop die water uit de bergen naar de landbouwgronden brengt. Madeira heeft honderden kilometers levadas. Uit de bergen uitgehouwen volgen ze de hellingen. In de lager gelegen gebieden zijn er overal aftakkingen naar de terrassen met bananenbomen. Zo laat men op Madeira geen druppel water verloren gaan, alle bergstroompjes worden benut en zijn gekanaliseerd. Deze levadas vormen prima wandelroutes, op de rand van het muurtje kan je lopen, de hoogteverschillen zijn klein, de uitzichten spectaculair. Eerst door een gebied met veel tuinen, bananen en wijngaarden.

Overal bloemen en bananen, de levada is hier afgedekt als wandelpad

Levada do Curral

Daarna hoger de bergen in langs duizelingwekkende ravijnen. Toen ik de weg vroeg naar het beginpunt van de wandeling was het commentaar: “yes but very dangerous, many tourists die every year”.  Ik leef dus nog.

Dan maar koffie in het dorpscafé

Volgende pagina