terug naar het de Stuurautomaten                                                                                                                                                                  naar inhoud           


Kombuis


De Pur Power Surviver 40E watermaker

Watermaker
De watermaker

Voor de watervoorziening op zee en in afgelegen gebieden gebruik ik de Pur Power Surviver 40E watermaker. Belangrijkste reden is het gemak, minder op zoek naar betrouwbaar drinkwater en geen gesleep meer met jerrycans in de dinghy en door de branding. Verder is de gewichtbesparing op grote oversteken van belang, er hoeft minder water mee. Deze watermaker produceert 5 liter per uur bij een stroomverbruik van 5 A. Deze watermaker heeft van 2006 tot 2010 uitstekend gefunctioneerd. Twee uurtjes per dag draaien en je hebt volop water zelfs om kleren te wassen. Het water smaakt ook uitstekend. In Griekenland (2010) begon echter de transmissie olie te lekken in de motor. Na een uur draaien zijn de koolborstels vet en moet de zaak schoongemaakt worden. Ik heb Katadyn gemaild om een nieuwe afdichting voor de “gearbox” te bestellen, maar ze proberen me alleen maar een nieuwe motor aan te smeren en dat zal niet helpen. Probleem dus.

23-03-2011: Verdere correspondentie met Katadyn haalt niets uit. Een unit met de prijs van een kleine auto, maar een onderdelenlijst of een servicemanual is niet te krijgen. Straks zelf dus maar uit elkaar halen.

For the English speaking:
This Katadyn Power Surviver is leaking oil from the gearbox into the electric motor. No service manuals or parts lists available from Katadyn. After original promises no response at all.

Taylors petroleum kooktoestel

cooker
De Ideal K in het kombuis

tank
De petroleumtank met compressor

Hoewel het tot nu toe steeds gelukt is de gasflessen gevuld te krijgen, was ik die roestige flessen zat. Ook is bij gas de kans op lekken reëel, ik heb een aantal keer kleine lekken tijdig gevonden. Dus over op petroleum, Taylors is dan het merk, type Ideal K (geleverd door Toplicht (http://www.toplicht.de/), inclusief de reserve branders. Het voorverwarmen gaat met een soldeerbrander veel sneller en makkelijker dan met spiritus. Om met de soldeerbrander goed bij de branders van het kooktoestel te komen heb ik het middelste gat aan de voorkant van het toestel vergroot (zie foto). Om het oppompen van de tank te vermijden heb ik een 12 volt compressor (automaterialen) aangesloten, het op druk brengen van de brandstoftank is nu secondenwerk. Petroleum moeilijk te krijgen? Lampolie is hetzelfde. Ook vliegtuigbrandstof (kerosine) is petroleum.

Broodmachine

broodmachine
De broodmachine geïnstalleerd in de voorpunt

Op veel eilanden in de tropen is brood niet of moeilijk te krijgen, ook onderweg nu lekker vers brood. De broodmachine werkt op een 600 watt Stirling sine wave inverter, die van 12 volt 230 volt maakt. Neemt vooral tijdens het uiteindelijke bakken veel stroom, eventueel dan de motor maar bij zetten.