terug naar Stroomvoorziening                                                                                                                                                                          naar inhoud          


Communicatie

Als je het belangrijk vind onderweg met het thuisfront in contact te blijven of in geval van nood hulp te kunnen inroepen zijn voorzieningen voor communicatie noodzakelijk. Op mijn reis met de Johanna gebruik ik de volgende communicatiemethoden.

Samenvattend kun je zeggen dat voor de langeafstandszeiler of een Inmarsat C of een SSB zend-ontvanger noodzakelijk is. Zo is er tenminste één manier om in geval van nood over de lange afstand te communiceren.

Pactor modem

navigatie
Een deel van de navigatiehoek met de Kenwood TS-50 zendontvanger, daaronder het Pactor modem. De computer wordt via een Pactor modem (http://www.scs-ptc.com/ dealer in Nederland http://www.qsl.net/pa3duv/) op de kortegolf zendontvanger aangesloten. Dit aansluiten vereist wel enige vaardigheid in het solderen van de kabels en het maken van de juiste instellingen. Het gebruik van Winlink is gratis, maar let wel, alleen voor officieel geregistreerde zendamateurs. Alternatief is Sailmail, bestemd voor scheepsstations met licentie. Sailmail controleert overigens niet of je een licebtie hebt voor je kortegolfradio, de meeste zeilers gebruiken hun marifoon roepnaam.

Wi-Fi antenne

Op Curacao heb ik ook een vaste Wi-Fi antenne gemonteerd op de antennesteun bij de radar. Van deze antenne loopt een low-loss kabel naar een Senao (Engenius) high power USB doosje. Deze spullen zijn gekocht bij de Wi-Fishop in Nederland, zie https://www.Wi-Fishop.nl/products/draadloos-netwerk-binnen/draadloze-ontvangers/usb/long-range-hotspot-client-bundel.htm. De antenne en adapter lijken duur, maar zijn werkelijk fantastisch. Als er op een ankerplaats ook maar ergens een netwerk aanwezig is dan ontvang ik het, soms zelfs op een mijl afstand. En in de meer afgelegen gebieden vergeet men vaak de netwerken te beveiligen, zodat gratis internet veelvuldig te vinden is.

naar Navigatie