Als je het belangrijk vind onderweg met het thuisfront in contact te blijven of in geval van nood hulp te kunnen inroepen zijn voorzieningen voor communicatie noodzakelijk. Op mijn reis met de Johanna gebruik ik de volgende communicatiemethoden.
Internet cafés. Het belang hiervan is de laatste 10 jaar sterk afgenomen, ondermeer door het gebruik van (openbare) wifi netwerken en internet op de mobiele telefoon.
De marifoon
Noodzakelijk communicatiemiddel voor de korte afstand en de sociale
contacten op de ankerplaatsen. Een zeevaartmarifoon met hoog vermogen
op alle kanalen is praktisch, DCS is overbodig en wordt nog nergens
gebruikt.
De mobiele GSM-telefoon werkt vrijwel overal in de bewoonde wereld, maar dus niet op zee. Een Nederlands abonnement functioneert ook meestal wel, maar de kosten die de providers voor buitenlands gebruik rekenen zijn vooral voor data zo extreem dat je er niet aan moet beginnen. De oplossing is om in ieder land een lokale pre-paid simkaart te kopen. Zo kan het thuisfront je via Skype redelijk goedkoop bellen. Voor internet werkt GPRS via de mobiel in de meeste landen. Je koppelt de telefoon dan als een modem aan de computer en je hebt internet, meestal wel wat langzaam. Informeer bij het kopen van de lokale simkaart wel naar de mogelijkheden voor internet en de kosten.
De SSB kortegolfradio
zend-ontvanger is voor de lange afstandszeiler bijna onmisbaar. De SSB
is het gratis communicatiemiddel bij uitstek tussen de zeilers
onderling. Via dagelijkse netten houden de zeilers contact en wisselen
de laatste informatie uit.
Ook voor weerberichten en weersbegeleiding is een SSB vaak bruikbaar.
En in geval van nood is de SSB minder geschikt, de noodfrequenties
worden alleen nog digitaal uitgeluisterd. Jammer genoeg maakt de
regelgeving in Nederland het gebruik van een SSB zeer moeilijk en
overbodig kostbaar. Gelukkig wordt er buiten Nederland minder moeilijk
over gedaan. Nodig is een goede SSB zend-ontvanger, een antennetuner en
een goede antenne, bijvoorbeeld een geïsoleerde hekstag. Daarnaast is
een goede aarding zeer belangrijk. Voor de aarding wordt veel een
bronzen aardplaat gebruikt die onder het achterschip gemonteerd wordt.
Bij de Johanna gebruik ik de bronzen roerkoning als aarding, dit
voldoet zeer goed.
Pactor modem. Met een Pactor modem kan je via de SSB radio e-mail versturen en ontvangen. Ik gebruik daarvoor het Winlink systeem. Dat Winlink systeem is een netwerk van grondstations die de mail afhandelen. Winlink is gratis, maar uitsluitend toegankelijk voor gecertificeerde zendamateurs. Je moet daarvoor dus een zendexamen afleggen en een officiële registratie met een roepnaam voor een amateurstation hebben. Alternatief voor het gratis Winlink systeem is het commerciële Sailmail. Voor Sailmail is geen amateurlicentie nodig.
Inmarsat C. In tegenstelling tot andere duurdere Inmarsat systemen is Inmarsat C alleen geschikt voor e-mail, fax en telex. Inmarsat werkt via geostationaire satellieten en bestrijkt vrijwel de gehele wereld, uitgezonderd de poolgebieden. Inmarsat C is een officieel GMDSS systeem, wat betekent dat de wereldwijde hulp- en reddingsdiensten er direct op aangesloten zijn. Tevens worden navigatie- en weerberichten gratis via Inmarsat C verspreid. Nodig zijn een Inmarsat zend-ontvanger (ter grootte van een autoradio), een PC met Inmarsat software en een speciale antenne. Nadeel is de betrekkelijk hoge prijs van het systeem, de aanschaf kost rond de € 5.000. Daarnaast zijn er kosten per bericht, ongeveer 1 cent per letter. Inmarsat C is zeer praktisch en gemakkelijk in het gebruik, als er mail is gaat er gewoon een lampje branden, zo kun je altijd snel reageren. Als je de berichten kort houdt vallen de kosten in het gebruik erg mee. Het is ook mogelijk vanaf Inmarsat C SMS berichten naar vrijwel iedere mobiele telefoon te versturen (omgekeerd niet).
Samenvattend kun je zeggen dat voor de langeafstandszeiler of een Inmarsat C of een SSB zend-ontvanger noodzakelijk is. Zo is er tenminste één manier om in geval van nood over de lange afstand te communiceren.
Pactor modem
Een deel van de navigatiehoek met de Kenwood TS-50 zendontvanger,
daaronder het Pactor modem. De computer wordt via een Pactor modem (http://www.scs-ptc.com/ dealer in
Nederland http://www.qsl.net/pa3duv/)
op
de
kortegolf
zendontvanger
aangesloten.
Dit
aansluiten
vereist
wel
enige
vaardigheid
in het solderen van de kabels en het maken van de
juiste instellingen. Het gebruik van Winlink is gratis, maar let wel,
alleen voor officieel geregistreerde zendamateurs. Alternatief is
Sailmail, bestemd voor scheepsstations met licentie. Sailmail
controleert overigens niet of je een licebtie hebt voor je
kortegolfradio, de meeste zeilers gebruiken hun marifoon roepnaam.
Op Curacao heb ik ook een vaste Wi-Fi antenne gemonteerd op de antennesteun bij de radar. Van deze antenne loopt een low-loss kabel naar een Senao (Engenius) high power USB doosje. Deze spullen zijn gekocht bij de Wi-Fishop in Nederland, zie https://www.Wi-Fishop.nl/products/draadloos-netwerk-binnen/draadloze-ontvangers/usb/long-range-hotspot-client-bundel.htm. De antenne en adapter lijken duur, maar zijn werkelijk fantastisch. Als er op een ankerplaats ook maar ergens een netwerk aanwezig is dan ontvang ik het, soms zelfs op een mijl afstand. En in de meer afgelegen gebieden vergeet men vaak de netwerken te beveiligen, zodat gratis internet veelvuldig te vinden is.